Koronaoireisille infektiovastaanotot Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla – pakkokaranteenit vähenevät, koska lieväoireisia ei enää testata

Infektiovastaanotto perustetaan muun muassa Palokan terveysasemalle. Tiina Mutila

Rai Suihkonen

Koronavirustilanteen takia Jyväskylän kaupunki perustaa maanantaina erilliset infektiovastaanotot terveysasemilleen sekä Hankasalmen ja Uuraisten terveysasemille.

Näille vastaanotoille potilaat ohjataan puhelinajanvarauksen perusteella. Sairaalahoitoa edellyttävät potilaat hoidetaan pääsääntöisesti Keski-Suomen keskussairaalassa. Jos tarve on, potilaita voidaan sijoittaa myös kaupunginsairaalaan perustettaville erillisille infektio-osastoille, kaupunki tiedotti lauantaina.

Jatkossa lieväoireisilta, jotka selviävät ilman sairaalahoitoa, ei oteta koronavirustestiä keskussairaalan resurssien takia. Terveydenhuollon henkilöstön testauksia kuitenkin jatketaan.

– Tartuntaketjuja ei siis enää pyritä tunnistamaan, vaan tauti leviää nyt flunssan tavoin. Hoidamme potilaita terveysasemillamme tarvittaessa oireiden mukaisesti, Jyväskylän kaupungin vastaava lääkäri Ilkka Käsmä totesi lauantaina.

Hän myös kertoi, että koronatartunnan takia karanteeniin määrättävien määrä vähenee, koska ilman testiä karanteenin voi toteuttaa vain omaehtoisesti.

Käsmä ennakoi, että suurin osa koronatartunnan saavista sairastaa sen lieväoireisena kotonaan.

– Kotihoito-ohjeet ovat samat kuin tällä hetkellä liikkuvissa muissa flunssatartunnoissa: lepoa, paljon nestettä sekä tarvittaessa särkylääkettä. Kipeänä ei pidä mennä töihin, kouluun, hoitoon eikä kauppaan, Käsmä ohjeisti.

Terveysasemien tai päivystyksen keskitettyyn puhelinneuvontaan tulee kuitenkin soittaa, jos vointi huononee, on kova kuume tai hengenahdistusta.

Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten asukkaat, jotka epäilevät koronavirustartuntaa tai haluavat kysyä taudista, voivat soittaa terveysasemien keskitettyyn puhelinneuvontaan numeroon 014 266 0133 (ma–to klo 8–16 ja pe klo 9–16). Muina aikoina soitetaan päivystyksen keskitettyyn neuvontanumeroon 116 117.

Keskustelu