Helle ei hevosta hetkauta – "Kuninkuusraveissa mennään lujaa, jos tällainen sää jatkuu"

Rovaniemen Kuninkuusraveihin osallistuvat hevoset julkistettiin keskiviikkona. Keskisuomalaiset ykköstykit Jokivarren Kunkku ja Tähen Toivomus ovat pois pelistä.

Antti Ojanperän (kuvassa) omistama ravikuningas Jokivarren Kunkku ei osallistu tämän vuoden Kuninkuusraveihin. Arkistokuva. Esa Kilponen

Jyri Salonen

Hevosurheilussa ei tunneta hellerajoja. Eläkkeellä olevan eläinlääkärin Antero Tupamäen mukaan helteestä ei ole hevosille juuri haittaa.

– Kuninkuusraveissa mennään lujaa, jos tällainen sää jatkuu, laukaalainen Tupamäki povaa.

Hänen mukaansa raviurheilun ennätykset tehdään lähes poikkeuksetta kuumalla kelillä.

Kuninkuusravit järjestetään Rovaniemellä 28.–29. heinäkuuta ja tuoreimpien ennusteiden mukaan helteet jatkuvat koko maassa ainakin heinäkuun loppuun asti.

Kuninkuuskilpailun ennakkosuosikki on lahtelaisomisteinen Costello, jota ohjastaa Tupamäen veli Risto Tupamäki. Kuningattareksi povataan Huimariinaa.

Kuninkuusraveihin osallistuvat hevoset julkistettiin keskiviikkona. Kuninkuuksia tavoittelee kaikkiaan 12 oriita ja 12 tammaa, mutta kisasta puuttuu kaksi kovaa keskisuomalaista hevosta.

Heinäkuun alussa uutisoitiin, että pihtiputaalaisten Antti Ojanperän ja Jutta Ihalaisen valmentama vuoden 2015 ravikuningas Jokivarren Kunkku ei osallistu Kuninkuusraveihin, koska hevonen ei ole vielä täysin toipunut sitä piinanneesta jalkavammasta.

Toinen kova poisjäänti Keski-Suomesta on hankasalmelaisen Pauli Raivion valmentama nuori Tähen Toivomus, jota Antero Tupamäen mukaan vielä säästellään tulevien vuosien koitoksia varten.

Hyönteiset häiritsevät enemmän kuin helle

Ravihevosia itsekin omistavan Tupamäen mukaan hevonen sopeutuu helteeseen varsin hyvin.

– Hevoset eivät läähätä samalla tavalla kuin koirat. Hevoset hikoilevat, kuten ihmisetkin, mutta eipä ne tuolla laitumella tällaisellakaan helteellä juuri hikoile. Niillä haihtuu lämpö niin hyvin. Tärkeintä on muistaa huolehtia, että hevosilla on riittävästi juomista.

Tupamäki muistuttaa, että ravikilpailut käydään pääsääntöisesti illalla, joten hevoset eivät joudu kilpailemaan päivän kuumimpina tunteina. Kuninkuusravit on viikonlopputapahtumana poikkeus ja kisat alkavat molempina päivinä kello 12.

– On niitä helteitä ennenkin ollut Kuninkuusravien aikana, eikä hevosilla ole ollut mitään ongelmia.

Tupamäen mukaan hyönteiset ovat kesäkauden suurin riesa hevosille.

– Hevoset tuskastuvat paarmoihin, hyttysiin, mäkäräisiin ja muihin hyönteisiin, jos niitä on paljon. Niitäkään ei ole tänä kesänä juuri ollut. Pahimpina vuosina hevoset ottavat niistä pulttia varsinkin keväällä ja alkukesästä.

Kommentoi